Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό

Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό

Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αιγοπροβατοτρόφος;

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αιγοπροβατοτρόφος;

Το πρωτόγαλα ως πηγή ζωής για τα νεογέννητα αμνοερίφια

ΜΕΡΟΣ Α

Το πρωτόγαλα ή κολάστρα, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι το πρώτο γάλα που παράγει η προβατίνα/αίγα τις πρώτες 18-24 ώρες μετά τον τοκετό. Τα αμνοερίφια κρίνεται απαραίτητο να καταναλώσουν επαρκή ποσότητα πρωτογάλατος (τουλάχιστον το μισό) κατά τις πρώτες 2-3 ώρες από τη γέννησή τους ή να καταναλώσουν πρωτόγαλα ίσο με το 10% του σωματικού τους βάρους (60-120ml) μέσα σε 24 ώρες από τον τοκετό.

Με τη λήψη πρωτογάλατος τα αμνοερίφια αποκτούν αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες), που αποτελούν μια φυσική και αποτελεσματική πηγή προστασίας έναντι σε πολλές ασθένειες του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται παθητική ανοσία στα νεογέννητα αμνοερίφια.

Συχνά, σε αρκετές περιπτώσεις, το πρωτόγαλα δεν μπορεί να θρέψει το νεογέννητο και να ενισχύσει την ανάπτυξή του. Αυτές οι περιπτώσεις συναντώνται όταν:

  1. Οι πρωτότοκες προβατίνες/αίγες παράγουν λιγότερο πρωτόγαλα.
  2. Οι προβατίνες/αίγες έχουν μικρό μαστό ή αργή ροή πρωτογάλατος και δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ποσότητα πρωτογάλατος ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των μικρών τους, ιδιαίτερα σε πολύδυμους τοκετούς.
  3. Οι προβατίνες/αίγες έχουν διαθέσιμο πρωτόγαλα σε μια από τις δύο θηλές του μαστού.
  4. Οι προβατίνες/αίγες εκδηλώνουν κόπωση, κέτωση μετά τον τοκετό ή κάποια επιλόχεια ασθένεια, με αποτέλεσμα να μην παράγουν επαρκή ποσότητα πρωτογάλατος ή να παράγουν κακής ποιότητα πρωτόγαλα.

Λόγω των ανωτέρω περιπτώσεων, οι αιγοπροβατοτρόφοι καλούνται να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ώστε να μειωθούν ολοένα και περισσότερο η θνησιμότητα των αμνοεριφίων, οι γέννες αδύναμων, υποανάπτυκτων ή θνησιγενών αμνοεριφίων και να αυξηθεί στο μέγιστο η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των αιγοπροβάτων.

Βασδραβανίδης Χρήστος MSc Ζωοτέχνης Π.Δ.Μ. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγικών Ζώων & Άγριας Πανίδας 

Χρήστος Βασδραβανίδης 

MSc Ζωοτέχνης Π.Δ.Μ.
Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγικών Ζώων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.