Αμνοερίφια – Διάρροιες

Αμνοερίφια – Διάρροιες

Γενικά

  • Η εμφάνιση της διάρροιας στα αμνοερίφια μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να απομακρυνθεί πλήρως από το νέο κοπάδι και στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
  • Η διάρροια επηρεάζει δυσμενώς την ανάπτυξη των αμνοεριφίων, προκαλεί επιμέρους προβλήματα στην υγεία των ζώων, ενισχύει την εμφάνιση άλλων ασθενειών, καταπονεί τα ζώα, τα αφυδατώνει και μπορεί να επιφέρει και το θάνατο σε περίπτωση μακρόχρονης παραμονής.

Διάρροια λόγω ενδοπαρασίτων

  • Είναι μία συχνή περίπτωση διάρροιας και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζεται προληπτικά. Εφαρμόζουμε δηλαδή μέτρα προστασίας πριν ακόμα εμφανιστεί.
  • Η πιο γνωστή και εύκολη μέθοδος είναι η χορήγηση αλμπενταζόλης σε χάπι. Συνήθως είναι πράσινου χρώματος αλλά όχι απαραίτητα. Στα αμνοερίφια χορηγείται μισό χάπι με τη βοήθεια ενός πλαστικού καθετήρα ή με το δάχτυλο ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχει γίνει η κατάποση.
  • Εναλλακτικά ή και παράλληλα γίνεται και η χορήγηση ιβερμεκτίνης σε ενέσιμη μορφή. Ιβερμεκτίνη πωλείται από διάφορες φαρμακοβιομηχανίες και η τιμή της κυμαίνεται σημαντικά μεταξύ τους. Χορηγούμε συνήθως 1 ml ανά ζώο υποδόρια, δηλαδή με ένεση ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Διάρροια λόγω κρυώματος

  • Πολλές φορές τα αμνοερίφια γεννιούνται σε πολύ κρύο και υγρό περιβάλλον. Αρχικά η φροντίδα της μητέρας τους βοηθάει ιδιαίτερα να ξεπεράσουν τον οποιονδήποτε κίνδυνο, όμως αν συνεχίσουν να παραμένουν σε προβληματικό περιβάλλον (υγρασία, κρύο, ρεύματα αέρα κ.α.), μπορεί να εμφανίσουν διάρροια σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.
  • Σε αυτή την περίπτωση και αφού έχουμε ήδη χορηγήσει αλμπενταζόλη και ιβερμεκτίνη, αν η διάρροια επιμένει, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη χορήγηση ζεόλιθου ή άλλων σκευασμάτων με παρόμοια δράση.
  • Σκευάσματα ζεόλιθου με διάφορα αιθέρια έλαια κυκλοφορούν είτε σε σκόνη είτε σε υγρή μορφή. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε ένα διάλλειμα με λίγο νερό και χορηγούμε με μία σύριγγα από το στόμα για μία περίοδο συνήθως μεταξύ 3 με 5 ημερών.
  • Η απορροφητικότητα του ζεόλιθου σε συνδυασμό με τα αιθέρια έλαια (ριγανέλαιο), παρέχουν αντιμικροβιακή δράση που βελτιώνει την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό.

Διάρροια λόγω κοκκιδίωσης

  • Η διάρροια μπορεί να οφείλεται επίσης σε κάποιους μικροοργανισμούς που ονομάζονται κοκκίδια και εγκαθίστανται στον εντερικό σωλήνα των αμνοεριφίων.
  • Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να γίνεται χορήγηση αντικοκκιδιακών και ανάλογα με την φαρμακοβιομηχανία που τα παράγει μπορεί να χορηγηθούν από το στόμα ή ενέσιμα.

Άλλες πρακτικές συμβουλές σε περιπτώσεις διάρροιας

  • Πριν από την περίοδο των τοκετών φροντίζουμε ώστε ο χώρος που θα γεννήσουν τα ζώα μας να είναι καθαρός, στεγνός και απολυμασμένος.
  • Όταν εμφανίζονται αμνοερίφια με διάρροια θα πρέπει να τα απομακρύνουμε από τα υπόλοιπα ώστε να μην έρχονται και τα υπόλοιπα σε επαφή με αυτά κι επίσης για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε και να ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση.
  • Καλό θα είναι στα νεογέννητα να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα συστηματικής φροντίδας μέσα στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η χορήγηση Βιταμινης Ε με Σελήνιο ή πολυβιταμίνες, χορήγηση αλμπενταζόλης και χορήγηση ιβερμεκτίνης.
  • Θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει ώστε να έχουμε ορισμένες ποσότητες άριστης ποιότητας μηδικής (τριφύλλι), άχυρο καλής ποιότητας και ένα μίγμα δημητριακών καρπών υψηλής ποιότητας και φρεσκοκομμένο, για την άριστη διατροφή των αμνοεριφίων.
  • Σε περίπτωση εκτεταμένης διάρροιας, στα μεγαλύτερα αμνοερίφια χορηγούμε άχυρο καλής ποιότητας και φρεσκοκομμένο πίτουρο με λίγο κριθάρι μέτρια αλεσμένο.
  • Επίσης, όταν η διάρροια παραμένει, απομακρύνουμε τα αμνοερίφια από τη μητέρα τους και τους χορηγούμε μικρότερη και πιο ελεγχόμενη ποσότητα γάλακτος, καθώς και το γάλα είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τη διάρροια, σε περίπτωση που αυτή κάνει την εμφάνισή της.
  • Επειδή η διάρροια οφείλεται και στην παρουσία μούχλας στις ζωοτροφές, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τη χορήγηση μουχλιασμένων τροφών όχι μόνο στα αμνοερίφια αλλά και στα υπόλοιπα ζώα στο κοπάδι. Η παρουσία μούχλας στις ζωοτροφές προκαλεί την εμφάνιση αφλατοξινών στις τροφές και στο γάλα. Όπως γνωρίζουμε οι αφλατοξίνες είναι επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το νευρικό σύστημα. Προκαλούν προβλήματα τόσο στο ίδιο το ζώο όσο και για στον άνθρωπο που καταναλώνει κρέας ή γάλα από ζώα που τρέφονται με μουχλιασμένες ζωοτροφές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.