Η εμφάνιση διάρροιας στα αμνοερίφια είναι δυνατό να οφείλεται σε ποικίλλους παράγοντες (ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, διατροφή και διαχείριση των ζώων). Είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα αίτια και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση τα νεογέννητα που εμφανίζουν διάρροιες θα πρέπει να απομακρύνονται από τα υγιή ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.
Διατροφικής αιτιολογίας διάρροιες:
Προκαλούνται κυρίως όταν το νεογέννητο καταναλώσει μεγάλη ποσότητα πρωτόγαλα ή (εάν του δίνουμε γάλα με μπιμπερό τότε) οφείλονται σε λάθος θερμοκρασία ή αραίωση του γάλακτος ή απότομη αλλαγή μάρκας. Εάν διορθώσουμε τα παραπάνω σφάλματα τότε οι διάρροιες συνήθως σταματούν και το πρόβλημα λύνεται.
Διάρροιες που οφείλονται σε μικροοργανισμούς:
Οι πιο συχνοί μικροοργανισμοί που προκαλούν διάρροιες στα νεογέννητα είναι Βακτήρια ( E.coli, το Cl.perfrigens, η Salmonella spp), παράσιτα (κρυπτοσπορίδια και κοκκίδια) και ιοί.
Αντιμετώπιση :
Τα ζώα που κάνουν διάρροιες αφυδατώνονται και κρυώνουν οπότε πρώτο μας μέλημα είναι να βρίσκονται σε ζεστό και στεγνό μέρος με μπόλικη στρωμνή. Χορηγούμε από το στόμα διαλύματα που περιέχουν χλωριούχο νάτριο, χλωριούχο κάλιο, διττανθρακικό νάτριο, γλυκόζη και γλυκίνη ενώ μειώνουμε την πρόσληψη γάλακτος. Στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις για να βρούμε τον μικροοργανισμό που ευθύνεται, αλλιώς δίνουμε αντιβιοτικά ευρέως φάσματος. Εάν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα σε 20 μέρες τότε μάλλον οι διάρροιες οφείλονται σε παράσιτα όπως τα κοκκίδια και τα κρυπτοσπορίδια οπότε χορηγούμε τα κατάλληλα φάρμακα πάντοτε μετά τη συμβουλή του κτηνιάτρου.
Πρόληψη :
Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η πρόληψη της εμφάνισης διάρροιας στα νεογέννητα. Θα πρέπει να βεβαιώνουμε ότι μετά τη γέννηση τα αμνοεριφία λαμβάνουν εγκαίρως τη σωστή ποσότητα πρωτογάλακτος (125 ml τις δύο πρώτες ώρες της ζωής τους) και ότι δεν επικρατούν συνθήκες που θα μπορούσαν να τα ανησυχήσουν ( όχι χειρισμούς όπως αποκεράτωση, κόψιμο ουράς την πρώτη μέρα γέννησης τους). Επίσης, είναι σημαντικό οι χώροι που βρίσκονται τα νεογέννητα να είναι καθαροί και να απολυμαίνονται τακτικά και να υπάρχει διαθέσιμο καθαρό νερό για τα ζώα. Ακόμη, ο εμβολιασμός των μητέρων τον τελευταίο μήνα της κυοφορίας (εντεροτοξιναιμία-στρουμπάρα) παρέχει προστασία στα μικρά μέσω του πρωτογάλακτος ενώ σημαντική είναι και η προληπτική αποπαρασίτωση των μητέρων στην ξηρά περίοδο ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης των νεογεννήτων.Τέλος, σημαντική συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των αμνοεριφίων έχει η χορήγηση βιταμίνης Ε και Σεληνίου τις τρεις πρώτες μέρες της ζωής τους.