Κριτήρια Επιλογής και Αξιολόγησης ενός Καλού Ανεμιστήρα

Κριτήρια Επιλογής και Αξιολόγησης ενός Καλού Ανεμιστήρα

Κριτήρια Επιλογής και Αξιολόγησης ενός Καλού Ανεμιστήρα

Η επιλογή ενός καλού ανεμιστήρα για έναν στάβλο με πρόβατα ή αίγες είναι πολύ σημαντική για τρεις λόγους:

  1. Διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

  2. Αύξησητης παραγωγικότητας.

  3.  Αύξηση της κερδοφορίας της εκτροφής.

 

Τι πρέπει να προσέξουμε για τη σωστή λειτουργία ενός ανεμιστήρα;;;

Επιλέγουμε να τοποθετήσουμε ανεμιστήρες και να τους αξιολογήσουμε με βάση:

1 Την Ροή κυβικών αέρα ανά ώρα(m3/h).

Συγκεκριμένα, πόσα κυβικάαέρα μπορεί να ‘’περάσει’’ ο ανεμιστήρας στον στάβλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο παροχής αέρα, τόσο δυνατότερος είναι ο ανεμιστήρας. Έτσι, ένας ανεμιστήρας με 44.000mείναι δυνατότερος από ένα ανεμιστήρα με 8.000m3. Όμως σε μια φωτογραφία και οι δύο ανεμιστήρες φαίνονται να είναι ίδιοι, και επειδή ο μικρότερος σε παροχή αέρα είναι σε οικονομική τιμή αυτόματα τον κάνει πιο ‘’συμφέρον’’.

Φαίνονται ίδιοι αλλά δεν είναι, και φυσικά δεν είναι συμφέρουσα επιλογή. Άλλωστε πως θα μπορούσε να είναι, όταν για έναν ανεμιστήρα με ροή αέρα 44.000m3/h χρειάζονται πεντέμισι ανεμιστήρες των 8.000m3/h για να έχουμε την ίδια απόδοση αέρα που έχει ο ένας.

Είναι εύκολα κατανοητά πως πέρα από τη συνολική ακριβότερη αρχική αγορά των ανεμιστήρων θα ξοδευτούν περισσότερος χρόνος, υλικά, άρα περισσότερα χρήματα και για την εγκατάστασή τους. Επομένως, ο ανεμιστήρας των 44.000m3 γίνεται αυτομάτως η καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή. Για τους παραπάνω λόγους, ένας ενεργειακά αποδοτικός ανεμιστήρας καλείται να μειώσει τα λειτουργικά κόστη των κτηνοτροφικών μονάδων.

1.2. Εξαίρεση:

Οι μικρότεροι ανεμιστήρες σε μέγεθος και απόδοση τοποθετούνται σε ειδικές περιπτώσεις, συγκεκριμένα σε στάβλους με χαμηλό ύψος και δύσκολη χωροταξία.

2 Το επίπεδο θορύβου (dB).

Ένας ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί αθόρυβα για να μην ενοχλεί και να μην προκαλεί στρες στα πρόβατα ή τα κατσίκια. Ο ανεμιστήρας θα πρέπει να έχει θόρυβο μικρότερο ή ίσο των 65 dB.

3 Την ποιότητα κατασκευής.

Ένας ανεμιστήρας πρέπει να είναι κατασκευασμένος από υλικά που αντέχουν στις συνθήκες του στάβλου (σκόνη, υγρασία, αμμώνια κ.α.) και τη φθορά με την πάροδο του χρόνου. Την μεγαλύτερη καταπόνηση την υφίσταστε ο έλικας του ανεμιστήρα. Ένας ανεμιστήρας ανοξείδωτος θα αντέξει πολύ περισσότερο από ένα γαλβανιζέ. Ένας ανοξείδωτος ανεμιστήρας είναι πιο ελαφρύς σε βάρος από ότι ένας γαλβανιζέ άρα θα εργάζεται πιο «ξεκούραστα» ο ηλεκτροκινητήρας του ανεμιστήρα, με λιγότερες φθορές και βλάβες. Ένας ανεμιστήρας άρτιας και ποιοτικής κατασκευής μειώνει τα επιπλέον κόστη συντήρησης του και τον κάνει φθηνότερο στο χρόνο.

4 Την τεχνική υποστήριξη.

Η διαθέσιμη τεχνική υποστήριξη κρίνεται να είναι σημαντική για την επιλογή ενός ανεμιστήρα καθώς συντελεί:

α)Στην ορθή εγκατάσταση και την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των ανεμιστήρων.

β)Στην ταχεία επίλυση τυχών προβλημάτων.

γ)Στην διασφάλιση αξιόπιστης και αδιάλειπτης λειτουργίας που συμβάλλει στη διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης, της υγείας και της ευζωίας των ζώων, μειώνοντας το στρες και προλαμβάνοντας ασθένειες.

δ)Στην παροχή βοήθειας και συμβουλών ως προς την διευκόλυνση της διαδικασίας επισκευής ή αντικατάστασης εξαρτημάτων.

 

Συμπερασματικά, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, μπορείτε να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα που θα καλύπτει τις ανάγκες του στάβλου σας και θα συμβάλλει στην ευημερία και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας των αιγοπροβάτων σας.

Με την βοήθεια των κριτήριων αυτών σας δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσετε και να διασφαλίσετε ότι θα επιλέξετε τον καλύτερο δυνατό ανεμιστήρα για τον στάβλο σας, έτσι ώστε ‘’τα χρήματα σας να πιάσουν τόπο’’ και να κερδίσετε όλα τα θετικά από την εγκατάσταση των ανεμιστήρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.