Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό

Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό

Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αιγοπροβατοτρόφος;

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αιγοπροβατοτρόφος;

Ο Τεχνητός θηλασμός ως χρήσιμο εργαλείο για τον αιγοπροβατοτρόφο – Μηχανή Τεχνητής Γαλουχίας

ΜΕΡΟΣ Β

Ο τεχνητός θηλασμός έχει αποδειχθεί ως η μόνη λύση για την :

Α) Επιβίωση των αμνοεριφίων που δεν μπορούσαν να θηλάσουν λόγω συνωστισμού, υποθερμίας ή αδυναμίας ή των οποίων οι μητέρες πέθαναν και δεν μπορούσαν να δοθούν για υιοθεσία. Τα αδύνατα ή αδύναμα αμνοερίφια αποτελούν ένδειξη για ένα πρόβλημα της μητέρας (μαστίτιδα ή μειωμένη ικανότητα αρμέγματος).

Β) Σωτηρία των αμνοεριφίων που προέρχονταν από πολύδυμους τοκετούς, όπου δεν μπορούσαν να θηλάσουν και είχαν πολλές πιθανότητες να πεθάνουν αν παρέμειναν με τη μητέρα τους ακόμα και κάτω από ιδανικές συνθήκες διαβίωσης.

Γ) Μεγιστοποίηση των κερδών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό τόσο τη παραγωγή του γάλακτος όσο και του κρέατος, καθώς και τη πώληση ζώντων ζώων.

Η εμπειρία της εταιρίας μας στο κομμάτι του τεχνητού θηλασμού αποδεικνύει ότι η πρώιμη απομάκρυνση των αρνιών και των εριφίων (12 ώρες μετά τον τοκετό) από τις μητέρες τους αυξάνει τη γαλακτοπαραγωγή κατά 30-40%, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο, όπου το άρμεγμα αρχίζει μετά από τον απογαλακτισμό στις 5 εβδομάδες ή αργότερα.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι όσο πιο μικρά σε ηλικία είναι τα αμνοερίφια τόσο πιο γρήγορα μπορούν να προσαρμοσθούν στον τεχνητό θηλασμό και στις μηχανές τεχνητής γαλουχίας.

 

Ο τεχνητός θηλασμός επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της μηχανής τεχνητής γαλουχίας και τη χρήση καλής ποιότητας υποκατάστατου γάλακτος.

Αρχικά, οι μηχανές απογαλακτισμού θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένες ώστε να έχουν την δυνατότητα να ζεσταίνουν το νερό στη σωστή θερμοκρασία, να το αναμιγνύουν, αναδεύουν και αραιώνουν με τη σκόνη γάλατος, προετοιμάζοντας τελικά το γεύμα. Η θερμοκρασία, στην οποία γίνεται η ανάμιξη, κρίνεται να είναι πολύ σημαντική για να εξασφαλισθεί η σωστή κατανομή των λιπών (55-60°C).

Από την άλλη πλευρά, το υποκατάστατο γάλακτος πρέπει να είναι καλής ποιότητας και ειδικό για τα αμνοερίφια. Το υποκατάστατο γάλατος θα πρέπει να προσιδιάζει το πρόβειο γάλα επειδή έχει τα περισσότερα λιπαρά συγκριτικά με το αγελαδινό και το γίδινο.

Για την παρασκευή του στη μηχανή τεχνητής γαλουχίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο νερό που χρησιμοποιείται για την αραίωση της σκόνης. Το νερό αυτό απαιτείται να είναι κατάλληλο και πόσιμο για ανθρώπινη κατανάλωση, γιατί διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την εκδήλωση διάρροιας στα νεογέννητα. Επίσης το γάλα που θα παρασκευάσει η μηχανή και προορίζεται για κατανάλωση από τα αμνοερίφια θα πρέπει να έχει θερμοκρασία στους 38°C. Το πολύ καυτό ή το πολύ κρύο γάλα μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές στα νεογέννητα και για αυτό συστήνεται να ελέγχεται η θερμοκρασία του με θερμόμετρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, αποδεδειγμένα, τα αμνοερίφια καταναλώνοντας 7 κιλά υποκατάστατου γάλακτος, μπορούν να αποδώσουν 10 κιλά σφάγιο κρέας σε 35 ημέρες. Έρευνες δηλώνουν ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης υποκατάστατου γάλατος ανά αμνοερίφιο, είναι 7-10 κιλά. Με τον τεχνητό θηλασμό το κάθε αμνοερίφιο, μετά την 20η μέρα, μπορεί να πάρει έως και 450gr ζώντος βάρους ανά ημέρα.

Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αιγοπροβατοτρόφος;
Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αιγοπροβατοτρόφος;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.