Η σημασία του αλατιού στη διατροφή των προβάτων και αιγών:

Η σημασία του αλατιού στη διατροφή των προβάτων και αιγών:

Τα στοιχεία που βρίσκονται στο κοινό αλάτι, το νάτριο και το χλώριο είναι απαραίτητα για τη ζωή των ζώων. Το αλάτι είναι βασικό συστατικό του αίματος.

Οι κατσίκες και τα πρόβατα είναι σε θέση να ρυθμίζουν από μόνα τους την πρόσληψη αλατιού, εάν τους παρέχεται από αξιόπιστη πηγή. Κατά την περίοδο που τα ζώα καταναλώνουν πολύ φρέσκια, πλούσια σε υγρασία βλάστηση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους παρέχεται αρκετό αλάτι για να υποστηρίξει τον ταχύτερο μεταβολικό τους ρυθμό και να διατηρήσει τα σωστά επίπεδα ενυδάτωσης στο σώμα τους. Επειδή αυτά τα ζώα καταναλώνουν περισσότερο νερό μέσω της τροφής τους, χρειάζονται περισσότερο αλάτι για να βοηθήσει στην ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών του σώματός τους. Χωρίς αρκετό αλάτι, θα μπορούσαν να αφυδατωθουν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Τα άλατα είναι εξίσου σημαντικά στη διατροφή των αιγών και των προβάτων όσο είναι και το νερό ή οι ζωοτροφές. Το αλάτι παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη, την αποτελεσματικότητα και την αναπαραγωγή των ζώων. Η κατανάλωσή του βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης και βοηθά στην πέψη και την αφομοίωση των τροφών.

Οι κατσίκες και τα πρόβατα που έχουν έλλειψη αλατιού μπορεί να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, όπως:

  1. Χαμηλό βάρος
  2. Χαμηλά επίπεδα παραγωγής κρέατος και γάλακτος
  3. Προβλήματα στις αρθρώσεις
  4. Πιο αδύναμα ζώα
  5. Μειωμένη γονιμότητα και θερμότητα

Πρακτικοί τρόποι παροχής αλατιού στη διατροφή των προβάτων και αιγών είναι:

  • Πλάκες Λείξεως ελεύθερης επιλογής: Παρέχετε τις πλάκες αλατιού στην περιοχή βοσκής ή σίτισης των ζώων, επιτρέποντας στα ζώα να γλείφουν τα τεμάχια όπως χρειάζεται.

Δεν συνιστάται η χρήση πλάκας αλατιού για πρόβατα. Αντίθετα, συνιστάται η παροχή κόκκων αλατιού ή το μείγμα αλατιού στις ζωοτροφές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.