Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό

Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό

Οδεύοντας προς τον τεχνητό θηλασμό Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αιγοπροβατοτρόφος;

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αιγοπροβατοτρόφος;

Προσαρμογή των αμνοεριφίων στη μηχανή τεχνητής γαλουχίας – Πρόωρος απογαλακτισμός

ΜΕΡΟΣ Γ

Έως ότου εφαρμοστεί τεχνητός θηλασμός κρίνεται καταλληλότερο το πρωτόγαλα να χορηγείται με μπιμπερό, ώστε τα νεογέννητα να εξοικειωθούν εύκολα με τις πιπίλες.
Τα αμνοερίφια μπαίνουν σε έναν καθαρό και απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς χώρο που προορίζεται για τεχνητό θηλασμό, αργά το βράδυ και υπόκεινται σε νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την επόμενη ημέρα τα αμνοερίφια εκπαιδεύονται να τρώνε από τη μηχανή τεχνητού θηλασμού. Συνήθως χρειάζονται 1-2 προσπάθειες ώστε να μάθουν να θηλάσουν στην μηχανή. Κατά τις επόμενες ημέρες τα αμνοερίφια ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν πίνουν όλα γάλα.

Επιπλέον, τα αμνοερίφια πρέπει να διαχωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος τους και να διατηρούνται σε χωριστά κελιά ή μποξ από πάνελ, αποτρέποντας έτσι τις συνέπειες του ανταγωνισμού και συνωστισμού. Η μηχανή τεχνητής γαλουχίας είναι δυνατό να λειτουργεί όλο το 24ωρο και τα αμνοερίφια να τρώνε κατά βούληση. Επίσης μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ελεγχόμενα, να αποτελείται από αισθητήρες με πολλαπλές λειτουργίες τόσο στη μηχανή όσο και στα αμνοερίφια. Οι μηχανές τεχνητής γαλουχίας δύναται να θρέψουν μεγάλο αριθμό αμνοεριφίων (από 200 έως 1000), ανάλογα με τις προδιαγραφές της κάθε μηχανής. Οι πιπίλες των μηχανών πρέπει να ελέγχονται τακτικά και να αντικαθίστανται όταν χρειάζεται.

Η Μηχανή Τεχνητής Γαλουχίας ως μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του Λοιμώδους Εκθύματος των αιγοπροβάτων.
Λοιμώδες έκθυμα αιγοπροβάτων

Μέχρι την ηλικία των 3 εβδομάδων, τα αμνοερίφια πίνουν γάλα κατά βούληση. Στη συνέχεια περιορίζεται στο 1,5 λίτρο την ημέρα ανά αμνοερίφιο. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η κατανάλωση στερεάς τροφής, η οποία όχι μόνο μειώνει το κόστος αλλά βοηθά και στη σωστή ολοκληρωμένη ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας. Με τον τεχνητό θηλασμό τα αμνοερίφια μπορούν να μπουν στο στάδιο του απογαλακτισμού από τη 2η εβδομάδα με τη λήψη στερεάς τροφής (πέλλετ-starter) και σανού. Παράλληλα παρέχεται καθαρό νερό.

Ο απογαλακτισμός συνηθίζεται να γίνεται από την ηλικία των 4-6 εβδομάδων μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών. Ο απογαλακτισμός στην ηλικία των 5-6 εβδομάδων πρέπει να γίνεται προοδευτικά και σε διάστημα 1 εβδομάδας, εκτός και αν τα αρνιά και ερίφια καταναλώνουν 250-350grμίγματος την ημέρα και σανό καλής ποιότητας, οπότε ο απογαλακτισμός μπορεί να γίνει απότομα. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώνεται ότι τα αμνοερίφια έχουν προσαρμοσθεί να τρώνε πλήρως τη στερεά τροφή. Ένδειξη απογαλακτισμού είναι τα κόπρανα, τα οποία πρέπει να είναι καλά σχηματισμένα.

Βασδραβανίδης Χρήστος MSc Ζωοτέχνης Π.Δ.Μ. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγικών Ζώων & Άγριας Πανίδας 

 

Χρήστος Βασδραβανίδης 

MSc Ζωοτέχνης Π.Δ.Μ.
Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγικών Ζώων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.