Παράγοντες που επηρεάζουν την Γαλακτοπαραγωγή | Μέρος Β – του Δρ. Απόστολου Μαραντίδη

Παράγοντες που επηρεάζουν την Γαλακτοπαραγωγή | Μέρος Β – του Δρ. Απόστολου Μαραντίδη

Το ύψος της γαλακτοπαραγωγής και η ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος σχετίζονται με ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων.

Ορισμένοι είναι διαχειρίσημοι, δηλαδή μπορούμε να τους επηρεάσουμε με διάφορες πρακτικές, όμως κάποιοι σχετίζονται με το γενετικό υλικό (δηλαδή τη φυλή) των ζώων που εκτρέφουμε, κι επομένως δε μπορούν να διαμορφωθούν.

Παρακάτω αναφέρονται οι σημαντικότεροι παράγοντες:

Παράγοντες

4. Η γαλακτική περίοδος

  • Συνήθως τα θηλυκά που βρίσκονται στην πρώτη τους γαλακτική περίοδο δίνουν λιγότερο γάλα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μάλιστα, καθώς πηγαίνουμε προς τις επόμενες γαλακτικές περιόδους, παρατηρείται αύξηση της γαλακτοπαραγωγής. Η μέγιστη γαλακτοπαραγωγή βρίσκεται κατά μέσο όρο σε όλες τις φυλές αιγών και προβάτων συνήθως μεταξύ της 4ης και 6ης γαλακτικής περιόδου.
  • Επίσης, κατά τη διάρκεια της ίδιας γαλακτικής περιόδου καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι η ποσότητα του γάλακτος αυξάνει καθημερινά μέχρι που φτάνει για κάποια περίοδο το μέγιστο συνήθως τον 3ο με 4ο μήνα της γαλακτοπαραγωγής. Στη συνέχεια ξεκινάει μια διαρκής πτώση της γαλακτοπαραγωγής αλλά αυτό συμβαίνει με αργό ρυθμό στις πιο βελτιωμένες φυλές.

5. Το σωματικό μέγεθος και η θρεπτική κατάσταση των μητέρων (Διαχειρίσημο)

  • Είναι πολύ σημαντικό τα θηλυκά που θα μπουν στην αναπαραγωγή να έχουν καλή θρεπτική κατάσταση (να μην είναι δηλαδή ούτε πολύ αδύνατα ούτε πολύ παχιά).
  • Όταν μιλάμε για θηλυκά που θα μπουν για πρώτη φορά στην αναπαραγωγή, τότε θα πρέπει το βάρος τους να έχει φτάσει τουλάχιστον κατά 75% το βάρος ενός ενήλικου θηλυκού της ίδιας φυλής. Για παράδειγμα, στη φυλή Χίου που τα ενήλικα θηλυκά ζυγίζουν κατά μέσο όρο γύρω στα 65 κιλά, το κατάλληλο σωματικό βάρος για εισαγωγή θηλυκών για πρώτη φορά στην αναπαραγωγή θα είναι πάνω από 50 κιλά.

6. Το πλήθος των αμέλξεων / ημέρα (Διαχειρίσημο)

  • Όταν η άμελξη γίνεται μόνο μια φορά την ημέρα, το θηλυκό δε μπορεί να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η συνήθης πρακτική είναι η άμελξη να γίνεται δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.
  • Σε ορισμένες φυλές υψηλής γαλακτοπαραγωγής και για κάποιους μήνες καλό θα είναι η άμελξη να γίνεται τρεις φορές την ημέρα (συνήθως από τον 2ο μέχρι και τον 4ο μήνα γαλακτοπαραγωγής) και αυτό εξαρτάται κυρίως από το ύψος της γαλακτοπαραγωγής στο κοπάδι.

7. Η διατροφή (Διαχειρίσημο)

  • Η ποιότητα της τροφής, η ποσότητα της τροφής και η συχνότητα παροχής της τροφής παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, στη διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής και στη βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος και της λιποπεριεκτικότητας στο γάλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.